Sütőtökös quiche

csm_Pumpkin_quiche_winter-recipe_03_c00027e626.jpg
Könnyű
Eredet: Németország

Összetevők(4 adag)

Egy 23 cm átmérőjű sütőformához (3-4 adag):

A tésztához:

  • 200 g liszt (550-es)
  • 1/2 tk. só
  • 100 g jéghideg vaj
  • 60 g jéghideg víz
  • 1 ek. ecet

A töltelékhez:

  • ½ kisméretű Hokkaidó-tök (450 g hús)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. méz
  • bors

A töltelékhez:

  • friss kakukkfű (2 ág)
  • 100 g friss kecskesajt, 45%-os zsírtartalom
  • 3 tojás (L-es méretű)
  • bors
  • Cayenne-bors
  • 20 g natúr pisztácia

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 619 kcal
  • Zsír: 39 g
  • Nátrium: 232 mg
  • Szénhidrátok: 52 g
  • Fehérje: 17 g
  • Foszfor: 292 mg
  • Kálium: 557 mg
  • Folyadéktartalom: 182 ml

Elkészítés

Összekeverjük lisztet és a ½ tk. sót, majd hozzáadjuk a szétmorzsolt vajat. Alaposan összedolgozzuk az ujjainkkal, amíg nem maradnak benne nagyobb vajdarabok.

Hozzáadjuk a vizet és az ecetet, majd összekeverjük, és kézzel simára gyúrjuk.

Ezután labda alakúra formázzuk, és 30-60 percre félretesszük a hűtőbe.

Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Meghámozzuk a Hokkaidó-tököt, eltávolítjuk a magokat és a szálas részét, a kemény húsát (kb. 450 g) pedig vékony szeletekre vágjuk.

Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a mézet, a sót és a borsot, majd beletesszük a tökszeleteket a pácba, és alaposan elkeverjük azokat benne. Ezután a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Amikor elkészültek, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk a tepsin kihűlni.

A sütőformát vajjal kikenjük, a quiche tésztáját pedig két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. A tésztát beleegyengetjük a sütőformába, villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral lefedjük. Hüvelyeseket vagy sütőbabot szórunk rá, így nem fog megemelkedni a tészta.

A sütő hőmérsékletét levesszük 180 °C-ra, és az alapot a középső polcon 15 perc alatt elősütjük, majd levesszük a tésztáról a sütőpapírt, valamint a hüvelyeseket és/vagy sütőbabot, és visszatesszük további 10 percre sülni.

A kakukkfű leveleit leszedjük az ágakról, majd felaprítjuk. A friss kecskesajtot és a tojásokat turmixgépben simára keverjük. Ízlés szerint kakukkfűvel, sóval, borssal és egy kis cayenne-borssal fűszerezzük.

A tölteléket beleöntjük az elősütött quiche-alapba, majd szétterítjük rajta a tökszeleteket.

A sütő hőmérsékletét levesszük 160 °C-ra, és kb. 20 percig sütjük a quiche-t a középső polcon, amíg a töltelék meg nem szilárdul és enyhén meg nem barnul. Kivesszük a quiche-t a sütőből, és pár percig hűlni hagyjuk.

A pisztáciát durván felaprítjuk, és tálalás előtt a quiche tetejére szórjuk.