Rizses omlett

csm_88_Rice_omlet_800x53_13_3e0b0e56ea.jpg
Könnyű
Eredet: Spanyolország

Összetevők(6 adag)

  • 180 g rizs (30 g személyenként)
  • 6 tojás (közepes méretű, 60 g/tojás)
  • 2 tonhal konzerv (vízben, 130 g)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • babérlevél

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 254 kcal
  • Zsír: 11 g
  • Nátrium: 198 mg
  • Szénhidrátok: 25 g
  • Fehérje: 14 g
  • Foszfor: 197 mg
  • Kálium: 173 mg
  • Folyadéktartalom: 66 ml

Elkészítés

Egy lábasba öntsön vizet, majd adjon hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy babérlevelet. Forralja fel. Amikor a víz felforr, tegye bele a rizst, és főzze készre (kb. 20 perc). Az elkészült rizst szűrje le, és öblítse le hideg vízzel. Tegye félre. Egy tálban verje fel a tojásokat, majd adjon hozzájuk egy csipet sót, a lecsepegtetett tonhalat és a finomra vágott fokhagymát. Adja hozzá a keverékhez a rizst, és keverje el alaposan, hogy homogén masszát kapjon. Tegyen kevés olajat egy serpenyőbe, és öntse bele a masszát. Előbb magas, később közepes hőmérsékleten süsse a tojást addig, míg összeáll. Fordítsa meg az omlettet, és süsse aranybarnára. Forrón tálalja.

Táplálkozási tanácsok

Az omlettnél nagyon fontos az olaj, a tojás és a rizs minősége. Lehetőleg gőzölt rizst használjon. A tojás elkészítésének módja ízlés szerint változhat. Csökkentheti az étel zsír, koleszterin- és kéntartalmát, ha nem mindegyik tojás sárgáját használja fel. Diabéteszes betegeknek azt javasoljuk, hogy csak 20 gramm rizst használjanak az omlett elkészítésénél. Párolt zöldségekkel vagy kevert salátával tálalva kiváló étel.