Pirog

csm_Piroschki_10_cae0b184b6.jpg
Közepes
Eredet: Orosz Föderáció

Összetevők(25 adag)

Tészta:

  • 250 ml tej
  • 300 g búzaliszt
  • 1 kocka élesztő (7 g)
  • ½ teáskanál cukor
  • 2 evőkanál repceolaj

Töltelék:

  • 250 g savanyúkáposzta (lecsepegtetve)
  • 80 g finomra vágott vöröshagyma
  • 150 g lereszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál repceolaj
  • Frissen őrölt bors

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 68 kcal
  • Zsír: 2 g
  • Nátrium: 44 mg
  • Szénhidrátok: 10 g
  • Fehérje: 2 g
  • Foszfor: 29 mg
  • Kálium: 97 mg
  • Folyadéktartalom: 28 ml

Elkészítés

Melegítse fel a tejet. Keverje össze a lisztet és az élesztőt, majd adja hozzá a langyos tejet és a többi összetevőt, és konyhai mixerrel keverje össze a tésztát (a dagasztáshoz való fejjel). Először alacsony fordulaton dagassza a tésztát, majd váltson a legmagasabb fokozatra, hogy szép, egyenletes állagú tésztát kapjon. Fedje le a tésztát, és tegye meleg helyre.

A hagymát pirítsa meg olajban, adja hozzá a reszelt sárgarépát, és még egy kicsit pirítsa a keveréket. Keverje bele a savanyú káposztát, és süsse kb. 10 percig. Időnként keverje meg. Hagyja lehűlni. Liszttel alaposan megszórt felületen nyújtsa ki a tésztát
kb. 2 mm vastagságúra. Egy 10 cm átmérőjű lyukasztó formával vágjon ki a tésztából 25 db korongot. A korongok közepére helyezzen 2 teáskanálnyi tölteléket. Hajtsa fel a korongok széleit úgy, hogy a tetejükön maradjon egy kis nyílás. Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezze a pirogokat a tepsibe, kenjen rájuk egy kevés olajat, és tegye előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés esetén 180 fok, légkeringetés esetén 160 fok);
Süsse kb. 20 percig.

Táplálkozási tanácsok

A pirog kelet-európai töltött tészta, amely kelttésztából, leveles tésztából vagy gyúrt tésztából készül. Előételként, főfogásként és rágcsálnivalóként egyaránt fogyasztható, és ünnepek idején is gyakran kerül az asztalra.