Mézben sült sonka

csm_Ham_02_b7d273b4a0.jpg
Könnyű
Eredet: Németország

Összetevők(8 adag)

  • 1,5-2 kg (nem füstölt) sertéssült kéreggel
  • 5 g szegfűszeg
  • 250 g méz
  • 50 g barnacukor
  • 100 g vaj

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 426 kcal
  • Zsír: 19 g
  • Nátrium: 119 mg
  • Szénhidrátok: 27 g
  • Fehérje: 33 g
  • Foszfor: 271 mg
  • Kálium: 492 mg
  • Folyadéktartalom: 122 ml

Elkészítés

Melegítse elő a sütőt (175 °C-ra/légkeveréses fokozaton 150 °C-ra)
Mossa meg, és törölje szárazra a húst. 
Készítsen gyémánt alakú bemetszéseket a kéregbe, és tűzdelje meg szegfűszeggel.
Helyezze a sültet egy tepsibe (ne sütőrácsra).
Melegítse lassan a mézet, a cukrot és a vajat egy serpenyőben, amíg a vaj meg nem olvad és a cukor fel nem oldódik. Locsolja meg a sültet a mázzal és süsse a sütőben mintegy 1,5 óráig (a sütés pontos időtartama a sütőtől és a sült vastagságától függ).
Alacsony hőmérsékleten tartsa melegen a maradék mázat, és 15 percenként locsolja meg vele a sültet. Az utolsó 5 percre kapcsolja be a grillfokozatot, hogy a kéreg karamellizálódjon és ropogósra süljön. Vegye ki a sültet a sütőből, és szeletelés előtt tegye félre körülbelül 15 percre. 
Köretként egymásra halmozott ropogós kakukkfüves burgonyával tálalja.

Táplálkozási tanácsok

INFORMÁCIÓ: A füstölt hús magas sótartalmú, ezért a tápérték kiszámításakor füstölt húst vettünk alapul. Ne aggódjon, ennek ellenére csodálatosan ropogós lesz a kéreg.