Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Medvehagymás sült burgonyapüré

Medvehagymás sült burgonyapüré

csm_ramsons_mashed_baked_potatoes_7c170c602d.jpg

Összetevők(6 adag)

  • 850 g burgonya
  • 50 g medvehagyma
  • 100 ml tej
  • 75 g vaj
  • Bors
  • Szerecsendió
  • 1 káposzta (kb. 800 g)
  • 2 póréhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 köménymag
  • Vaj a kikenéshez
  • 3 tojás
  • 125 ml zöldség alaplé
  • 250 ml habtejszín
  • 1 evőkanál közepesen csípős mustár
  • 60 g napraforgómag
  • 60 g zsemlemorzsa

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 497 kcal
  • Zsír: 31 g
  • Nátrium: 374 mg
  • Szénhidrátok: 40 g
  • Fehérje: 14 g
  • Foszfor: 277 mg
  • Kálium: 1,030 mg
  • Folyadéktartalom: 285 ml

Elkészítés

1. Hámozza meg a burgonyát, és sós vízben főzze 25-30 percig. Csepegtesse le, hagyja egy kicsit lehűlni, majd nyomja át krumplinyomón. Tisztítsa meg a medvehagymát, vágja fel kis darabokra, és a tejben pépesítse. A pürében keverjen el 15 g vajat. Adjon hozzá sót, borsot és szerecsendiót.

2. Közben tisztítsa meg a káposztát, negyedelje, és távolítsa el a torzsát. Keresztirányban vágja fel a káposztát 1 cm széles csíkokra. Tisztítsa meg a póréhagymát, és vágja fel 1/2 cm széles karikákra. Egy nagy lábasban melegítsen fel 20 g vajat és olajat. Tegye a lábasba a káposztát, a póréhagymát és a köményt, majd kevergetés mellett pirítsa őket 3-4 percig. Sózza és borsozza. Kenjen ki vajjal egy kb. 1,5 liter űrtartalmú tepsit. Terítse el a tepsiben a káposzta és a póréhagyma keverékét.  

3. Készítsen homogén masszát a tojásból, a zöldség alapléből, a tejszínből és a mustárból, majd öntse a káposztára. A tört krumplit tegye fej nélküli habnyomózsákba, majd nyomjon vastag csíkokat a káposztára. Simítsa el egyenletesre a pürét, majd egy kanál nyelével szúrja meg néhány helyen.  

4. Törje össze közepes méretűre a napraforgómagot. A maradék vajat olvassza fel serpenyőben. Adja hozzá a napraforgómagot és a zsemlemorzsát, majd keverje össze őket. A keveréket terítse el egyenletesen az ételen. 200 fokra előmelegített sütőben (konvekciós sütő használata nem ajánlott) a legalacsonyabb hőfokon süsse az ételt aranybarnára (25-30 perc). Ha szükséges, 15 perc elteltével fedje le alufóliával. Hagyja pihenni az ételt 5-7 percig, majd tálalja.  

TIPP: a káliumtartalom csökkentése érdekében főzés előtt áztassa be a burgonyát.