Összetevők(6 adag)
- 850 g burgonya
- Só
- 50 g medvehagyma
- 100 ml tej
- 75 g vaj
- Bors
- Szerecsendió
- 1 káposzta (kb. 800 g)
- 2 póréhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 köménymag
- Vaj a kikenéshez
- 3 tojás
- 125 ml zöldség alaplé
- 250 ml habtejszín
- 1 evőkanál közepesen csípős mustár
- 60 g napraforgómag
- 60 g zsemlemorzsa
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 497 kcal
- Zsír: 31 g
- Nátrium: 374 mg
- Szénhidrátok: 40 g
- Fehérje: 14 g
- Foszfor: 277 mg
- Kálium: 1,030 mg
- Folyadéktartalom: 285 ml
Elkészítés
1. Hámozza meg a burgonyát, és sós vízben főzze 25-30 percig. Csepegtesse le, hagyja egy kicsit lehűlni, majd nyomja át krumplinyomón. Tisztítsa meg a medvehagymát, vágja fel kis darabokra, és a tejben pépesítse. A pürében keverjen el 15 g vajat. Adjon hozzá sót, borsot és szerecsendiót.
2. Közben tisztítsa meg a káposztát, negyedelje, és távolítsa el a torzsát. Keresztirányban vágja fel a káposztát 1 cm széles csíkokra. Tisztítsa meg a póréhagymát, és vágja fel 1/2 cm széles karikákra. Egy nagy lábasban melegítsen fel 20 g vajat és olajat. Tegye a lábasba a káposztát, a póréhagymát és a köményt, majd kevergetés mellett pirítsa őket 3-4 percig. Sózza és borsozza. Kenjen ki vajjal egy kb. 1,5 liter űrtartalmú tepsit. Terítse el a tepsiben a káposzta és a póréhagyma keverékét.
3. Készítsen homogén masszát a tojásból, a zöldség alapléből, a tejszínből és a mustárból, majd öntse a káposztára. A tört krumplit tegye fej nélküli habnyomózsákba, majd nyomjon vastag csíkokat a káposztára. Simítsa el egyenletesre a pürét, majd egy kanál nyelével szúrja meg néhány helyen.
4. Törje össze közepes méretűre a napraforgómagot. A maradék vajat olvassza fel serpenyőben. Adja hozzá a napraforgómagot és a zsemlemorzsát, majd keverje össze őket. A keveréket terítse el egyenletesen az ételen. 200 fokra előmelegített sütőben (konvekciós sütő használata nem ajánlott) a legalacsonyabb hőfokon süsse az ételt aranybarnára (25-30 perc). Ha szükséges, 15 perc elteltével fedje le alufóliával. Hagyja pihenni az ételt 5-7 percig, majd tálalja.
TIPP: a káliumtartalom csökkentése érdekében főzés előtt áztassa be a burgonyát.