Összetevők(8 adag)
- 800 g marhahús (szegy, nyak és lábszár vegyesen)
- 400-500 g velőscsont
- 300 g sárgarépa
- 300 g petrezselyemgyökér
- 150 g zeller
- 150 g karalábé
- 150 g paprika
- 100 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g burgonya
- 10 szem bors
- 3 szem szegfűbors
- 1 csipetnyi sáfrány
- Fűszerkeverék (só nélküli)
- kevés vasfű
- friss petrezselyemlevél
- 150 g levestészta
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 502 kcal
- Zsír: 32 g
- Nátrium: 88 mg
- Szénhidrátok: 27 g
- Fehérje: 26 g
- Foszfor: 249 mg
- Kálium: 811 mg
- Folyadéktartalom: 225 ml
Elkészítés
Tegye a húst és a velőscsontot 300 ml hideg vízbe, forralja fel, majd öntse le a véres, habos vizet. Tegye a húst és a velőscsontot újra hideg vízbe, forralja fel, majd kis lángon főzze, közben távolítsa el a képződő habot, míg a leves tiszta nem lesz. Főzze a levest fedő nélkül 2,5 óráig. Közben rendszeresen távolítsa el a leves tetején képződő habot. Tegye félre a petrezselyemzöldet, ezt majd a kész levesbe szórjuk. Hámozza meg és fűszerezze a zöldségeket, majd adja hozzá a leveshez. Kis lángon főzze a levest további 3-3,5 óráig. Vegye ki a levesből a megpuhult húst és zöldségeket, és darabolja fel őket. Ezután szűrje le a levest. Tálalja cérnametélttel, más levestésztával vagy grízgombócokkal. Szórja meg frissen felaprózott petrezselyemmel.