Marhahúsleves

csm_28_beef_consomme_12_5daf881e46.jpg
Könnyű
Eredet: Magyarország

Összetevők(8 adag)

  • 800 g marhahús (szegy, nyak és lábszár vegyesen)
  • 400-500 g velőscsont
  • 300 g sárgarépa
  • 300 g petrezselyemgyökér
  • 150 g zeller
  • 150 g karalábé
  • 150 g paprika
  • 100 g vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g burgonya
  • 10 szem bors
  • 3 szem szegfűbors
  • 1 csipetnyi sáfrány
  • Fűszerkeverék (só nélküli)
  • kevés vasfű
  • friss petrezselyemlevél
  • 150 g levestészta

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 502 kcal
  • Zsír: 32 g
  • Nátrium: 88 mg
  • Szénhidrátok: 27 g
  • Fehérje: 26 g
  • Foszfor: 249 mg
  • Kálium: 811 mg
  • Folyadéktartalom: 225 ml

Elkészítés

Tegye a húst és a velőscsontot 300 ml hideg vízbe, forralja fel, majd öntse le a véres, habos vizet. Tegye a húst és a velőscsontot újra hideg vízbe, forralja fel, majd kis lángon főzze, közben távolítsa el a képződő habot, míg a leves tiszta nem lesz. Főzze a levest fedő nélkül 2,5 óráig. Közben rendszeresen távolítsa el a leves tetején képződő habot. Tegye félre a petrezselyemzöldet, ezt majd a kész levesbe szórjuk. Hámozza meg és fűszerezze a zöldségeket, majd adja hozzá a leveshez. Kis lángon főzze a levest további 3-3,5 óráig. Vegye ki a levesből a megpuhult húst és zöldségeket, és darabolja fel őket. Ezután szűrje le a levest. Tálalja cérnametélttel, más levestésztával vagy grízgombócokkal. Szórja meg frissen felaprózott petrezselyemmel.

Táplálkozási tanácsok

A leves káliumtartalmának csökkentése érdekében a felvágott sárgarépát, karalábét, paprikát és burgonyát előzőleg áztassa két óráig langyos vízben, majd öntse le róluk a vizet.