Összetevők(4 adag)
- 9 lasagne tésztalap
- 1 ek. napraforgó olaj
- 1 fej vöröshagyma (60 g)
- 700 g cukkini (kb. 6 db.)
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g ricotta
- 50 g cheddar sajt
- 350 g paradicsomszósz (pl. paradicsom és bazsalikom, kész tésztaszósz)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 395 kcal
- Zsír: 18 g
- Nátrium: 1,000 mg
- Szénhidrátok: 39 g
- Fehérje: 19 g
- Foszfor: 295 mg
- Kálium: 726 mg
- Folyadéktartalom: 313 ml
Elkészítés
Finomra felkockázzuk a hagymát. Nagyobb darabokra felvágjuk a cukkinit. Felaprítjuk a fokhagymát.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (levegőkeringetéssel 200 fokra).
A lasagne tésztalapokat 5 percig főzzük (ne főzzük túl). Leöblítjük hideg vízzel, és külön elhelyezve félretesszük őket, vagy a rétegek közé néhány csepp olajat teszünk, hogy ne ragadjanak össze.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megdinszteljük benne a hagymát. 3 perc elteltével hozzáadjuk a cukkínit és a fokhagymát, és addig sütjük őket, míg a cukkíni megpuhul és világos zöld lesz.
Hozzáadjuk a ricotta 2/3-át és a cheddar sajtot, majd ízlés szerint fűszerezzük. Közben mikrohullámú sütőben vagy vízfürdős melegítő edényben (bain marie) felmelegítjük a paradicsomszószt.
A hozzávalókat rétegenként elhelyezzük egy nagy tűzálló edényben. Előbb a cukkínis keverék felét tesszük bele, majd lasagne lapok jönnek, utána pedig paradicsomszósz. Ezt a sorrendet ismételjük. Végül rászórjuk az ételre a maradék ricottát és cheddart.
Magasan elhelyezve 10 percig sütjük a sütőben, míg a tészta megpuhul, és a sajt aranybarna színt kap.