Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Krémes cukkinis lasagne

Krémes cukkinis lasagne

csm_Zucchini-Lasagne_dialysis-recipes_03_3ecea8df6a.jpg

Összetevők(4 adag)

  • 9 lasagne tésztalap
  • 1 ek. napraforgó olaj
  • 1 fej vöröshagyma (60 g)
  • 700 g cukkini (kb. 6 db.)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g ricotta
  • 50 g cheddar sajt
  • 350 g paradicsomszósz (pl. paradicsom és bazsalikom, kész tésztaszósz)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 395 kcal
  • Zsír: 18 g
  • Nátrium: 1,000 mg
  • Szénhidrátok: 39 g
  • Fehérje: 19 g
  • Foszfor: 295 mg
  • Kálium: 726 mg
  • Folyadéktartalom: 313 ml

Elkészítés

Finomra felkockázzuk a hagymát. Nagyobb darabokra felvágjuk a cukkinit. Felaprítjuk a fokhagymát.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (levegőkeringetéssel 200 fokra).

A lasagne tésztalapokat 5 percig főzzük (ne főzzük túl). Leöblítjük hideg vízzel, és külön elhelyezve félretesszük őket, vagy a rétegek közé néhány csepp olajat teszünk, hogy ne ragadjanak össze.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megdinszteljük benne a hagymát. 3 perc elteltével hozzáadjuk a cukkínit és a fokhagymát, és addig sütjük őket, míg a cukkíni megpuhul és világos zöld lesz.

Hozzáadjuk a ricotta 2/3-át és a cheddar sajtot, majd ízlés szerint fűszerezzük. Közben mikrohullámú sütőben vagy vízfürdős melegítő edényben (bain marie) felmelegítjük a paradicsomszószt.

A hozzávalókat rétegenként elhelyezzük egy nagy tűzálló edényben. Előbb a cukkínis keverék felét tesszük bele, majd lasagne lapok jönnek, utána pedig paradicsomszósz. Ezt a sorrendet ismételjük. Végül rászórjuk az ételre a maradék ricottát és cheddart.

Magasan elhelyezve 10 percig sütjük a sütőben, míg a tészta megpuhul, és a sajt aranybarna színt kap.

Táplálkozási tanácsok

A káliumtartalom csökkentése érdekében az étel elkészítése előtt néhány óráig célszerű vízben áztatni a cukkinit. A foszfortartalom csökkenthető a sajt mennyiségének csökkentésével, vagy használhatunk túrót a ricotta helyett. A paradicsomszósz kiválasztásánál vegyük figyelembe a termék összetételét – kerüljük a felesleges adalékanyagokat, és a túl nagy mennyiséget bizonyos anyagokból. Minél kevesebb összetevőt tartalmaz egy termék, annál jobb!