Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Karácsonyi sült: gyömbéres pulyka

Karácsonyi sült: gyömbéres pulyka

csm_8_christmas_roast-turkey_13_9ee7c37e77.jpg

Összetevők(5 adag)

  • 800 g kicsontozott pulyka (nem kicsontozva 1-1,2 kg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 2 evőkanál vaj
  • 100 ml húsleves alaplé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál édes szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • Bors

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 389 kcal
  • Zsír: 21 g
  • Nátrium: 225 mg
  • Szénhidrátok: 2 g
  • Fehérje: 47 g
  • Foszfor: 340 mg
  • Kálium: 410 mg
  • Folyadéktartalom: 135 ml

Elkészítés

Előző nap készítse el a pácot. Vágja fel apróra a fokhagymát és a gyömbért, majd a vaj kivételével tegye az összes összetevőt lábasba, és a húsleves alaplében forralja fel. Miután lehűlt, tegye a pulykát a pácba, és időnként megfordítva hagyja állni 12 óráig. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Serpenyőben pirítsa meg a pulyka minden oldalát vajon. Ezután kenje be a pulykát a páclével, és tegye a sütőbe 30 percre. Időnként locsolja meg a páclével. Fapálcikával ellenőrizheti, hogy megsült-e a hús. Ha ellenállás nélkül bele tudja szúrni a pálcikát, a hús elkészült. Hagyja hűlni 5 percig, hogy szeletelésnél ne essen szét a hús.

Táplálkozási tanácsok

Ha nagyobb pulykát használ, hosszabb időt vesz igénybe a sütés. Pácolás után azonnal tegye a húst a sütőbe. A sütési időre kilogrammonként egy órát számoljon. Annak érdekében, hogy a hús szaftos maradjon, helyezzen rá szalonnaszeleteket, és fedje le az egészet alufóliával. A készre sült állapot előtt kb. 45 perccel vegye le a fóliát, locsolja meg a húst a levével és csorgasson rá mézet, majd 200 fokon süsse tovább, hogy a külső része szép ropogós legyen.