Gyümölcsös pite

csm_clafouts_with_fruit_1024_12_b39af0dfe6.jpg

Összetevők(4 adag)

  • 500 g cseresznye vagy más szezonális gyümölcs
  • 3 tojás
  • 80 g liszt
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 50 g cukor, vagy 5 g aszpartám, vagy 50 ml stevia (10 csepp = 5 g cukor, vagy 1 teáskanál = 50 g cukor)
  • 350 ml tej (3,5%-os zsírtartalmú)
  • 1 evőkanál rum (kihagyható)
  • 1 csomag vaníliáscukor

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 421 kcal
  • Zsír: 18 g
  • Nátrium: 109 mg
  • Szénhidrátok: 51 g
  • Fehérje: 12 g
  • Foszfor: 220 mg
  • Kálium: 518 mg
  • Folyadéktartalom: 220 ml

Elkészítés

A sütemény elkészítése előtt áztassa be a cseresznyét 2 órára, hogy csökkentse káliumtartalmát. Csepegtesse le és magozza ki a cseresznyét. Melegítse elő a sütőt 180 fokra, és vajazzon ki egy tepsit. A tepsi alján terítse el a gyümölcsöket. Keverje össze a lisztet, a cukrot és egy tojást. Adjon hozzá két tojássárgáját, az olvasztott vajat, tejet és rumot, és készítsen a keverékből homogén masszát. Verje fel keményre a tojásfehérjét, és a habot fokozatosan adja hozzá a masszához, majd szórja rá a cseresznyét. Süsse 15 percig, majd vegye lejjebb a hőmérsékletet 150 fokra, és süsse tovább a süteményt 20-25 percig. Az elkészült pitét szórja meg vaníliáscukorral. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom!

Táplálkozási tanácsok

Ne felejtse el bevenni a kálium felszívódását csökkentő gyógyszerét! A pitét más szezonális gyümölccsel is elkészítheti. Ne felejtse el, hogy a nyers gyümölcsöknek nagyobb a káliumtartalmuk, mint a sült/főtt gyümölcsöknek (10 szem cseresznye 240 mg káliumot tartalmaz, míg 10 szem főtt vagy sült cseresznye 195,3 mg-ot).