Összetevők(8 adag)
Az öntethez:
- 4 tk. őrölt szömörce
- 4 tk. meleg víz
- 3 tk. citromlé, friss
- 2 tk. gránátalmaszirup
- 2 fokhagymagerezd
- 2 tk. fehérborecet
- 1/2 tk. szárított borsmenta
- 17,5 dl (175 ml) extra szűz olívaolaj
- Tengeri só
A salátához:
- 2 pita kenyér (20 cm)
- Tengeri só
- 3 közepes méretű paradicsom
- 50 dkg (500 g) uborka
- 6 szál újhagyma
- 2 kis fejes saláta vagy római saláta
- 0,6 dl (60 ml) extra szűz olívaolaj
- Egy csokor petrezselyem (5 dkg [50 g])
- Friss kövér porcsin (2,5 dkg [25 g])
- Friss borsmenta (5 dkg [50 g])
- Opcionális: Őrölt szömörce
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 382 kcal
- Zsír: 30 g
- Nátrium: 261 mg
- Szénhidrátok: 24 g
- Fehérje: 5 g
- Foszfor: 83 mg
- Kálium: 447 mg
- Folyadéktartalom: 162 ml
Elkészítés
Öntet: Keverje össze a szömörcét vízzel, és hagyja állni 15 percig. Ezután adja hozzá a citromlevet, a gránátalmaszirupot, az apróra vágott fokhagymát, 2 tk. fehérborecetet és a szárított mentát. Keverés közben lassan adja hozzá az olajat. Ízlés szerint tengeri sóval ízesítse.
A salátához: Vágja félbe a pita kenyereket, és pirítsa meg. Közben szeletelje fel a paradicsomot és az uborkát, az újhagymát vágja kis karikákra, a megtisztított salátát 2 cm-es csíkokra.
Tépje a pitát falatnyi darabokra, és helyezze a salátástálba. Öntse a kenyérre az olívaolajat (úgy, hogy a kenyér ne ázzon át az öntettől). Ízlés szerint sózza. Egy tálban keverje össze a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, a salátát és a fűszereket, majd öntse rájuk az öntetet. Tegye hozzá a pitát.
A tetejét meghintheti szömörcével.