Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Fattoush saláta (levantei kenyérsaláta)

Fattoush saláta (levantei kenyérsaláta)

csm_Fattoush_salad_04_ece4f66d74.jpg

Összetevők(8 adag)

Az öntethez:

  • 4 tk. őrölt szömörce
  • 4 tk. meleg víz
  • 3 tk. citromlé, friss
  • 2 tk. gránátalmaszirup
  • 2 fokhagymagerezd
  • 2 tk. fehérborecet
  • 1/2 tk. szárított borsmenta
  • 17,5 dl (175 ml) extra szűz olívaolaj
  • Tengeri só

A salátához:

  • 2 pita kenyér (20 cm)
  • Tengeri só
  • 3 közepes méretű paradicsom
  • 50 dkg (500 g) uborka
  • 6 szál újhagyma
  • 2 kis fejes saláta vagy római saláta
  • 0,6 dl (60 ml) extra szűz olívaolaj
  • Egy csokor petrezselyem (5 dkg [50 g])
  • Friss kövér porcsin (2,5 dkg [25 g])
  • Friss borsmenta (5 dkg [50 g])
  • Opcionális: Őrölt szömörce

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 382 kcal
  • Zsír: 30 g
  • Nátrium: 261 mg
  • Szénhidrátok: 24 g
  • Fehérje: 5 g
  • Foszfor: 83 mg
  • Kálium: 447 mg
  • Folyadéktartalom: 162 ml

Elkészítés

Öntet: Keverje össze a szömörcét vízzel, és hagyja állni 15 percig. Ezután adja hozzá a citromlevet, a gránátalmaszirupot, az apróra vágott fokhagymát, 2 tk. fehérborecetet és a szárított mentát. Keverés közben lassan adja hozzá az olajat. Ízlés szerint tengeri sóval ízesítse.

A salátához: Vágja félbe a pita kenyereket, és pirítsa meg. Közben szeletelje fel a paradicsomot és az uborkát, az újhagymát vágja kis karikákra, a megtisztított salátát 2 cm-es csíkokra. 

Tépje a pitát falatnyi darabokra, és helyezze a salátástálba. Öntse a kenyérre az olívaolajat (úgy, hogy a kenyér ne ázzon át az öntettől). Ízlés szerint sózza. Egy tálban keverje össze a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, a salátát és a fűszereket, majd öntse rájuk az öntetet. Tegye hozzá a pitát.

A tetejét meghintheti szömörcével.

Táplálkozási tanácsok

A gránátalmaszirup helyett próbálja ki a feketeribiszke-likőrt vagy feketeribiszke-szirupot, vagy méz és citrom, illetve méz és balzsamecet keverékét.A szömörce is helyettesíthető reszelt citromhéjjal, sóval és borssal; vannak, akik esküsznek a frissen facsart citromlére.