Fasírt

csm_86_Meat_Loaf_800x532_12_7d69f96b45.jpg
Közepes
Eredet: Spanyolország

Összetevők(2 adag)

  • 1 kis sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb burgonya (140 g)
  • darált sovány sertéshús (60 g)
  • darált sovány marhahús (60 g)
  • 60 ml fehérbor
  • 50 ml víz
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • kakukkfű, rozmaring, bors
  • szerecsendió
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál margarin
  • 25 ml tej (3,5%-os zsírtartalmú)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 327 kcal
  • Zsír: 21 g
  • Nátrium: 109 mg
  • Szénhidrátok: 16 g
  • Fehérje: 14 g
  • Foszfor: 180 mg
  • Kálium: 756 mg
  • Folyadéktartalom: 199 ml

Elkészítés

A felkockázott burgonyát és zöldségeket tegye vízbe, és hagyja őket ázni legalább 2 órán keresztül. Forraljon fel a vizet a zöldségekkel kétszer, közben cserélje a vizet. Vágja fel a fokhagymát, a vöröshagymát és a sárgarépát, a burgonyát tegye félre pürének. Törje össze a burgonyát, és keverje hozzá a tejet és a margarint. Ízesítse ízlés szerint borssal és szerecsendióval. Fokozatosan adjon hozzá vizet, míg eléri a kívánt sűrűséget. Magas hőmérsékleten, kiolajozott serpenyőben pirítsa meg a húst (2-3 perc). Adja hozzá a húshoz a feldarabolt zöldségeket, egy evőkanál sűrített paradicsomot, és egy-egy szál kakukkfüvet és rozmaringot; 10-15 percig süsse az ételt, majd öntse bele a bort és adjon hozzá vizet, és párolja tovább addig, míg a szósz besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Tálalás előtt vegye ki a kakukkfüvet és a rozmaringot. Tegye a egy tálba, és helyezze rá a burgonyapürét, majd a tálat néhány percre tegye be a sütőbe.

Táplálkozási tanácsok

Csak az elkészült ételt sózza. A sózásnál vegye figyelembe dietetikusa ajánlását, és ne felejtse el, hogy a fűszerek használata csökkenti a szükséges só mennyiségét. Az ételhez egy teáskanálnyi, piros gyümölcsből készült lekvárt is adhat, ami ízben és színben egyaránt kontrasztot jelent. A burgonyapüré adagolásánál habnyomózsákot is használhat, így esztétikus formában tálalhatja a pürét.