Összetevők(4 adag)
A császármorzsa elkészítése:
- 130 g liszt
- 250 ml tej
- 1 tbsp. vaníliás cukor
- egy csipet só
- 4 tojás
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 40 g mazsola (20 ml rumba áztatva)
- 30 g cukor (a karamellizáláshoz)
A párolt szilva elkészítése:
- 250 g szilva (konzerv vagy befőtt)
- 50 g cukor
- 40 ml víz
- 1 tsp. citromlé
- 1/2 rúd fahéj
- 2 db szegfűszeg
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 478 kcal
- Zsír: 87 g
- Nátrium: 175 mg
- Szénhidrátok: 81 g
- Fehérje: 342 g
- Foszfor: 240 mg
- Kálium: 409 mg
- Folyadéktartalom: 164 ml
Elkészítés
A császármorzsa elkészítése:
A császármorzsa általában serpenyőben készül, de a megfelelő hőmérséklet és időzítés megtalálása gyakorlást igényel. Íme az egyszerűbb, sütőben készült, de legalább annyira ízletes császármorzsa receptje!
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől.
Egy habverő segítségével keverjük össze a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a sót, amíg teljesen sima állagú nem lesz. Egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a masszába.
Egy sütőbe helyezhető serpenyőben (vagy széles tűzálló tálban) hevítsük fel a vajat. Öntsük a tésztát az edénybe, és szórjuk meg mazsolával. Süssük az előmelegített sütőben 15 percig. Vegyük ki a sütőből a serpenyőt/tűzálló tálat, vágjuk a tésztát négy részre, majd fordítsuk meg a negyedeket, és újabb 10 percig süssük őket.
Ezután ismét vegyük ki a serpenyőt/tűzálló tálat a sütőből, és (egy villával vagy egy szedőlapáttal) vágjuk a császármorzsát apró, harapásnyi darabokra. Ezután hintsük meg cukorral, tegyük vissza a sütőbe, és enyhén karamellizáljuk a tetejét.
Újból vegyük ki a sütőből, majd tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
A párolt szilva elkészítése:
Egy lábasban forraljuk össze a vizet, a cukrot, a citromlevet, a fél rúd fahéjat és a szegfűszeget (TIPP: tegyük őket teatojásba vagy teaszűrőbe).
Adjuk hozzá a szilvát, és folyamatosan kevergetve forraljuk tovább. Addig forraljuk, amíg a szilva elkezd szétfőni.
Ezután vegyük ki a fűszereket.