Összetevők(15 adag)
Alaplé:
- 75 dkg csirke (csonttal és bőrrel)
- 1,5 l víz
- 1 nagy fej vöröshagyma (10 dkg)
- Só
- Fehérbors
Töltelék:
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (30 g)
- 1 ek. vaj (10 g)
- 1 paradicsom (10 dkg)
- Oregánó
- Snidling
- Petrezselyem
- Só
Tészta:
- 1 liter alaplé (a csirke elkészítése után tegyük félre a levet)
- 37,5 dkg liszt
- Tej
- 17,5 dkg zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 227 kcal
- Zsír: 17 g
- Nátrium: 102 mg
- Szénhidrátok: 14 g
- Fehérje: 5 g
- Foszfor: 50 mg
- Kálium: 65 mg
- Folyadéktartalom: 62 ml
Elkészítés
Alaplé:
A csirkét és a hagymát négy részre vágjuk, a darabokat egy lábasba tesszük, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon 50 percig főzzük.
Kivesszük a csirkét az alapléből, eltávolítjuk a húsról a bőrt és a csontokat, villával szétnyomkodjuk a húst, majd hozzákeverjük a megfőtt hagymát.
Leszűrjük az alaplevet, és félreteszünk belőle 1 litert a tésztához.
Töltelék:
A fokhagymát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Meghámozzuk a paradicsomot, és eltávolítjuk belőle a kemény részeket.
A hagymát és a fokhagymát vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és az oregánót, és addig pároljuk a keveréket a serpenyőben, amíg a paradicsom megpuhul. Hozzáadjuk a csirkét. Alaposan megkeverjük az ételt, majd snidlinggel és petrezselyemmel, esetleg kevés sóval fűszerezzük.
Tészta:
Felforraljuk a félretett alaplevet, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, közben folyamatosan és gyorsan kevergetjük az alaplevet. Folyamatosan kevergetve, kis lángon további 10 percig főzzük az ételt, amíg a tészta elválik az edény falától.
Elkészítés:
Hagyjuk hűlni a tésztát. Kézzel kilapítunk egy adagot (kb. egy ek.), és kis mélyedést alakítunk ki benne. A mélyedésbe tölteléket teszünk, és gondosan lezárjuk a tésztát körülötte (mintha pirogot készítenénk). Ügyeljünk arra, hogy megmaradjon a coxinha formája.
Tejbe mártjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban megsütjük.
A recept alapján kb. 15 golyó készíthető.