Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Chimichurri – argentin szósz

Chimichurri – argentin szósz

csm_Chimichurri_1280_04_b46f383039.jpg

Összetevők(8 adag)

  • 2 csokor petrezselyem (szár nélkül, kb. 5 dkg)
  • 1 mogyoróhagyma (3 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime (a levére lesz szükség, 20 ml)
  • Olívaolaj (kb. 2 dl, a keverék sűrűségétől függően)

Fűszerek:

  • 1 kisebb chilipaprika / őrölt chili
  • Nagy szemű só
  • Feketebors
  • Szárított kakukkfű
  • Szárított oregánó
  • 1 babérlevél (kihagyható)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 231 kcal
  • Zsír: 25 g
  • Nátrium: 18 mg
  • Szénhidrátok: 2 g
  • Fehérje: 462 g
  • Foszfor: 11 mg
  • Kálium: 78 mg
  • Folyadéktartalom: 11 ml

Elkészítés

A chimichurri egy zöld, fűszeres mártás, amelyet leginkább Uruguay-ban és Argentínában fogyasztanak; népszerű mártogatós étel, de húsok, grillezett ételek és halak pácolására is használják.

A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk (vagy kipréseljük), a mogyoróhagymát pedig apró kockákra vágjuk. Eldolgozzuk az összetevőket a mozsárban, és hozzáadjuk a lime levét (az erősebb íz érdekében a héjából is reszelhetünk bele).

Kis darabokra aprítjuk az összetevőket a mozsárban. Annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy nyúlós legyen a keverék textúrája. Ízlés szerint fűszerezzük őrölt chilivel, sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval – az erősebb ízek kedvelői vékonyra szelt chilipaprikát is adhatnak a keverékhez. Fogyasztás előtt hagyjuk pihenni a keveréket.

A pihentetés idejére egy babérlevelet is adhatunk a keverékhez. A megmaradt étel néhány napig eláll a hűtőben.