Összetevők(8 adag)
- 2 csokor petrezselyem (szár nélkül, kb. 5 dkg)
- 1 mogyoróhagyma (3 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lime (a levére lesz szükség, 20 ml)
- Olívaolaj (kb. 2 dl, a keverék sűrűségétől függően)
Fűszerek:
- 1 kisebb chilipaprika / őrölt chili
- Nagy szemű só
- Feketebors
- Szárított kakukkfű
- Szárított oregánó
- 1 babérlevél (kihagyható)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 231 kcal
- Zsír: 25 g
- Nátrium: 18 mg
- Szénhidrátok: 2 g
- Fehérje: 462 g
- Foszfor: 11 mg
- Kálium: 78 mg
- Folyadéktartalom: 11 ml
Elkészítés
A chimichurri egy zöld, fűszeres mártás, amelyet leginkább Uruguay-ban és Argentínában fogyasztanak; népszerű mártogatós étel, de húsok, grillezett ételek és halak pácolására is használják.
A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk (vagy kipréseljük), a mogyoróhagymát pedig apró kockákra vágjuk. Eldolgozzuk az összetevőket a mozsárban, és hozzáadjuk a lime levét (az erősebb íz érdekében a héjából is reszelhetünk bele).
Kis darabokra aprítjuk az összetevőket a mozsárban. Annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy nyúlós legyen a keverék textúrája. Ízlés szerint fűszerezzük őrölt chilivel, sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval – az erősebb ízek kedvelői vékonyra szelt chilipaprikát is adhatnak a keverékhez. Fogyasztás előtt hagyjuk pihenni a keveréket.
A pihentetés idejére egy babérlevelet is adhatunk a keverékhez. A megmaradt étel néhány napig eláll a hűtőben.