Burgonyás kenyér

csm_potato_bread_02_6b6b3851d5.jpg

Összetevők(10 adag)

Elkészítés:

  • Hozzávalók 1 cipóhoz (10 adag)

Kovász:

  • 1 kocka élesztő (vagy egy csomag szárított élesztő)
  • 100 ml langyos víz
  • 50 g liszt

Tészta:

  • 200 g burgonya
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 550 ml víz
  • 1 kg liszt

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 377 kcal
  • Zsír: 2 g
  • Nátrium: 83 mg
  • Szénhidrátok: 76 g
  • Fehérje: 13 g
  • Foszfor: 152 mg
  • Kálium: 252 mg
  • Folyadéktartalom: 63 ml

Elkészítés

Morzsolja az élesztőt a vízbe, majd keverje hozzá a lisztet. Hagyja kelni a tésztát szobahőmérsékleten addig, míg a duplájára nő.
Főzze meg a burgonyát (ne tegyen sót a vízbe), majd hagyja, hogy egy kicsit lehűljön, és még melegen hámozza meg, majd törje össze.
Keverje el a sót és a cukrot a vízben, majd gyúrja össze a burgonyát, a kovászt és a lisztet.
Hagyja a tésztát kelni egy tálban meleg helyen, körülbelül 60 percig.
Melegítse elő a sütőt 230 fokra (levegőkeringetéssel 220 fokra); a sütőben helyezzen el egy tál vizet is, így nem szárad ki a tészta.
Formáljon a tésztából kerek cipót, és süsse az előmelegített sütőben körülbelül 60 percig (fogpiszkáló-teszt!).

Táplálkozási tanácsok

Csökkentheti a burgonya káliumtartalmát, ha előzőleg beáztatja vízbe.