Összetevők(10 adag)
Elkészítés:
- Hozzávalók 1 cipóhoz (10 adag)
Kovász:
- 1 kocka élesztő (vagy egy csomag szárított élesztő)
- 100 ml langyos víz
- 50 g liszt
Tészta:
- 200 g burgonya
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 550 ml víz
- 1 kg liszt
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 377 kcal
- Zsír: 2 g
- Nátrium: 83 mg
- Szénhidrátok: 76 g
- Fehérje: 13 g
- Foszfor: 152 mg
- Kálium: 252 mg
- Folyadéktartalom: 63 ml
Elkészítés
Morzsolja az élesztőt a vízbe, majd keverje hozzá a lisztet. Hagyja kelni a tésztát szobahőmérsékleten addig, míg a duplájára nő.
Főzze meg a burgonyát (ne tegyen sót a vízbe), majd hagyja, hogy egy kicsit lehűljön, és még melegen hámozza meg, majd törje össze.
Keverje el a sót és a cukrot a vízben, majd gyúrja össze a burgonyát, a kovászt és a lisztet.
Hagyja a tésztát kelni egy tálban meleg helyen, körülbelül 60 percig.
Melegítse elő a sütőt 230 fokra (levegőkeringetéssel 220 fokra); a sütőben helyezzen el egy tál vizet is, így nem szárad ki a tészta.
Formáljon a tésztából kerek cipót, és süsse az előmelegített sütőben körülbelül 60 percig (fogpiszkáló-teszt!).