Összetevők(4 adag)
- 25 dkg előfőzött kukoricaliszt (arepaliszt)
- Só (tengeri)
- 5 dl langyos víz
- 2 ek. növényi olaj
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 252 kcal
- Zsír: 7 g
- Nátrium: 191 mg
- Szénhidrátok: 42 g
- Fehérje: 6 g
- Foszfor: 161 mg
- Kálium: 76 mg
- Folyadéktartalom: 7 ml
Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. A halom közepén mélyedést alakítunk ki. A mélyedésbe beleöntjük a vizet, majd fakanállal lassan csomómentesre keverjük a masszát. 5 percig állni hagyjuk a masszát, hogy a liszt teljesen felszívja a folyadékot. Néhányszor átgyúrjuk a tésztát, majd felosztjuk 8 egyforma részre. A tésztadarabokból golyókat formázunk, majd 1-1,5 cm vastagságúra lapítjuk őket.
Teflonserpenyőben, közepes lángon felforrósítunk egy evőkanál olajat. 4 tésztalepényt helyezünk a serpenyőbe, majd lefedve 4-8 percig sütjük azokat, amíg az alsó részük aranybarna nem lesz. Megfordítjuk a lepényeket, és fedő nélkül 6-8 perc alatt a másik oldalukat is aranybarnára sütjük. Az elkészült lepényeket kivesszük a serpenyőből és félretesszük őket. A maradék 4 lepényt is kisütjük a fent leírtak szerint.
Felnyitjuk az arepákat, és tetszés szerint finomságokat teszünk a lepényekbe. Jó étvágyat!
A konyhaművészetben jártasabbak sütés előtt is megtölthetik a lepényeket. Ehhez egyszerűen két lepényt formázunk a tésztagolyókból, az egyik az alsó, a másik a felső rész lesz. Az alsó részbe tetszés szerint tölteléket teszünk (ne túl vastagon), a szélekre ne kerüljön töltelék; ráhelyezzük a felső részt, és a megfelelő lezárás érdekében összenyomjuk a két részt. Már mehet is a serpenyőbe. A töltött arepát rövidebb ideig kell sütni, mert vékonyabb a tésztája. :)
Az arepát tradicionálisan tojással és paradicsommal fogyasztják reggelire, ebédre vagy vacsorára pedig marhahússal, csirkével, sonkával vagy kolbásszal és salátával.
A sajt kiváló töltelék ebben az ételben – hagyományosan kolumbiai quesitót használnak, ami egy darabos sajt, de a mozzarella vagy a feta is remek választás.